Aantal orgaantransplantaties stijgt

03-08-2012 14:00

 

In 2011 is het aantal orgaantransplantaties gestegen met 5 procent. Het aantal postmortale orgaandonoren steeg met 2 procent. In totaal waren er 221 orgaandonoren en 670 orgaantransplantaties. In 2010 waren er 216 orgaandonoren en 644 orgaantransplantaties. Het aantal postmortale weefseldonoren nam in 2011 met 19 procent toe. Weefseltransplantaties (hoornvlies, bot, hartkleppen en vaten) stegen met bijna 10 procent. Dit blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

De voorlopige cijfers laten zien dat er voor het eerst meer hartdode donoren zijn dan hersendode donoren. Als een patiënt hersendood is, worden hartslag en ademhaling kunstmatig in stand gehouden. Omdat de bloedcirculatie op gang wordt gehouden, blijven alle organen geschikt voor transplantatie. Hartdode donatie is donatie van organen nadat het hart van een patiënt is gestopt. Bij hartdood is er geen bloedsomloop meer en kunnen niet alle organen gedoneerd worden. In eerste instantie konden van deze donoren alleen de nieren getransplanteerd worden. Onder andere door verbeterde technieken is het steeds vaker mogelijk om ook de longen, lever en alvleesklier van een donor die hartdood is te gebruiken voor transplantatie. Dit is belangrijk, omdat er nog steeds een lange wachtlijst voor orgaantransplantatie is.

Orgaantransplantaties

In 2011 zijn er 670 transplantaties met organen van overledenen uitgevoerd. Daarbij zijn in totaal 763 organen getransplanteerd. Het verschil tussen de aantallen transplantaties en getransplanteerde organen komt doordat er ook weleens meer dan 1 orgaan bij een patiënt wordt getransplanteerd. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een gecombineerde nier- en alvleeskliertransplantatie of een combinatie van hart en longen. In 2010 was het aantal getransplanteerde organen 716. Ondanks een daling van het aantal hersendode donoren, is het aantal harttransplantaties gelijk gebleven. Het aantal transplantaties met organen van levende donoren in 2011 is 446 (in 2010: 475).

Weefseldonatie

Het aantal postmortale weefseldonoren is in 2011 met 19 procent gestegen naar 1851; in 2010 was dit 1552. Deze stijging is te danken aan de toename van hoornvliesdonatie. Het afgelopen jaar waren er in totaal 1681 hoornvliesdonoren; in 2010 1358. Reden hiervoor is de verhoging van de maximale donorleeftijd voor hoornvliezen. In oktober 2010 ging deze leeftijd van 75 naar 85 jaar. Daardoor kon het aantal transplantaties met hoornvliezen in 2011 met 11 procent stijgen. In totaal waren er in 2011 3995 weefseltransplantaties in Nederland, in 2010 waren dit er 3640.

Wachtlijst

Op 1 januari 2012 staan er 1311 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Een jaar geleden was dat 1300. Ook voor hoornvliezen bestaat een lange wachtlijst. Op 1 januari 2012 wachten 825 mensen op een hoornvliestransplantatie. Deze wachtlijst is ondanks de toename van hoornvliesdonaties gegroeid. De reden hiervoor is dat de resultaten van hoornvliestransplantaties door toepassing van nieuwe technieken fors verbeterd zijn en patiënten daardoor in een eerder stadium succesvol behandeld kunnen worden.

Masterplan Orgaandonatie

Om het tekort aan orgaandonoren tegen te gaan, werd het Masterplan Orgaandonatie opgesteld. In het kader van dit plan konden de donatieregio’s plannen indienen ter verhoging van het aantal donaties en verbetering van de kwaliteit van de donatieprocedure. Deze initiatieven zijn onlangs in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geëvalueerd. Minister Schippers van VWS heeft mede vanwege de urgentie van het donortekort besloten om de succesvolle elementen uit de pilots in Groningen en Leiden landelijk in te voeren.

NTS

De NTS zorgt er samen met haar partners (weefselbanken en Eurotransplant International) voor dat zoveel mogelijk mensen die wachten op een orgaan- of weefseltransplantatie geholpen worden. Dit doet ze in opdracht van het ministerie van VWS. De NTS is verantwoordelijk voor het objectief toewijzen van organen en weefsel aan geschikte ontvangers en het bijhouden van de wachtlijst voor organen en weefsel. Daarnaast is de NTS verantwoordelijk voor de bemiddeling bij het ontvangen, typeren en vervoeren van organen en weefsel van donoren. Een aantal van de taken op het gebied van orgaandonatie worden onder verantwoordelijkheid van de NTS uitgevoerd door Eurotransplant.

De NTS ondersteunt de ziekenhuizen bij de organisatie van donatie en verzorgt een scholingsprogramma voor professionals die zich bezighouden met donatie en transplantatie. De NTS verzorgt ook de voorlichting over donatie en transplantatie aan het algemene publiek en professionals.

 

 Bron    https://www.transplantatiestichting.nl/nieuws/aantal-orgaan-en-weefseltransplantaties-stijgt-0

Contact