'Donor zoeken via advertentie wordt niet strafbaar'

27-07-2012 19:17

 

Zolang zij geen vergoeding bieden, mogen nierpatiënten naar een levende donor zoeken op elke manier die ze willen. Dat schrijft minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid, in antwoord op vragen van SP-kamerlid Henk van Gerven.

Op 11 juni van dit jaar was nierpatiënt Adrie de Graaf te zien in het TV-programma EénVandaag. Hij vertelde daarin, dat hij een advertentie had gezet om een levende donor te vinden. In de advertentie had hij, op dringend verzoek van de Telegraaf, gezet dat het om een Samaritaanse donor moest gaan, iemand die geen vergoeding voor de nier wil hebben.

Op 17 juni stelde Van Gerven naar aanleiding van die uitzending schriftelijke vragen aan minister Klink. Hij vroeg de minister of dit soort advertenties vaker geplaatst wordt en wat de minister daarvan vindt. Ook vroeg Van Gerven zich af of deze oproepen niet helemaal verboden zouden moeten worden, om elke vorm van orgaanhandel uit te sluiten.

Gisteren schreef Klink dat er, voor zover hij weet, niet vaak op deze manier naar een donor gezocht wordt. Zolang er geen sprake is van een geboden vergoeding, mogen mensen zelf zoeken naar een levende donor. Ook via een advertentie, vindt de minister. Hij ziet dan ook geen noodzaak om dit soort advertenties te verbieden.

12345standaardGepubliceerd: dinsdag 07-07-2009
Bron: Ministerie van VWS

Contact